Sıvı Solucan Gübresi Üretim Tesisi Projesi

Yaptığımız bu proje ile sıvı solucan gübresi üretilerek ülkemizdeki tarım verimliliğinin artırılması hedeflenmiştir. Sistemde 5000 lt lik yükleme tankı bulunmaktadır.

Bu tankta katı solucan gübresi ile su karıştırılarak elde edilen karışıma tamamen organik olarak hazırlanan özel formuller eklenir ve belirli bir süre karıştırılır. 5000 lt lik karıştırma süresi bittikten sonra sistemde bulunan 10 adet 500 lt lik tanklara otomatik bir şekilde sıvı solucan gübresi aktarılır. Tüm tanklara ürün alımı bittikten sonra tüm 500 lt lik tanklarda karıştırma devam edecek şekilde bekleme durumuna geçilir. Bu esnada tüm 500 lt lik tankarda bulunan ph, ec, nh4 ve sıcaklık sensörleri ile anlık olarak ürün analizi yapılır. Bu tanklarda bulunan ürün istenilen sıcaklığa ayarlanabilir ve sıcaklık kontrolü yapılır. 500 lt lik bekleme süresi boyunca alınan ph, ec, nh4 ve sıcaklık bilgilerinin logları belirli bir periyotta scadada kayıt altına alınır. 500 lt lik tanklardaki bekleme süresi bittiğinde kaydı tutulan tüm loglar scada bilgisayarında arşivlenir.

Bekleme süresi bittikten ve analiz için gerekli loglar alındıktan sonra 10 adet 500 ltlik tanklardaki ürün sırasıyla 5000 lt lik fermantasyon tankına aktarılır ve bu tankta da karıştırma işlemi devam eder. Eğer sistemde bir çökelme var ise nihai ürün kavite edilerek tekrar karıştırma işlemine devam edilir.

Sonuç olarak tamamen organik bir şekilde sıvı solucan gübresi üretimi tamamlanmış olur. Bu sistem tamamen otomatik bir şekilde yapılır. Bunun için sistemde siemens s7-1215c marka ve modelde plc kullanılmıştır. Sistemdeki tüm parametreler hmi panelden ve scada bilgisayarından kontrol edilebilmektedir. Sistemde hmi panel olarak siemens marka ktp900 serisi hmi panel kullanılmıştır. Scada sistemi için yine siemens marka 2048 taglik Wincc Advanced Runtime ile raporlama için de Wincc Advanced Runtime Logging lisansları kullanılmıştır. Sistemde kullanılan scada bilgisayarına uzaktan erişim ve kontrol için gerekli parametreler ayarlanarak uzaktan erişim ve kontrole olanak sağlanmıştır. Ve böylelikle kullanıcının nerede olursa olsun kendi bilgisayarından, tabletinden veya telefonunda sitemi anlık olarak izleyebilmesi ve kontrol edebilmesi amaçlanmıştır.

Prosesteki ürün analizinin sağlanması amacıyla kullanılan sensör bilgileri profibus dp haberleşme protokolü ile plc ye alınmıştır. Plc de işlenerek de scada bilgisayarına profinet haberleşme protokolü ile aktarımı sağlanmıştır. Elde edilen sensör bilgilerinin anlık olarak grafikleri çizilmiş ve kullanıcının rahatlıkla ürün analizini yapabilmesine olanak sağlanmıştır. Anlatılan tüm bilgiler ışığında sıvı solucan üretim tesisi başarı ile devreye alınmış ve müşterimizin istekleri tam anlamıyla karşılanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir